Mikro E – Fatura
Mikro e – fatura son zamanlarda sık sık karşılaştığımız bir kavram. Siz de e-fatura terimini oldukça duyuyorsanız fakat aklınıza takılan birtakım sorular varsa bu yazımız tam da size göre. Üstelik e-satmaca konusunda size kılavuz olacak hediyemiz de yazımızın içinde sizi bekliyor.
İşe ilkin e-faturanın tanımı ile başlamış olalım. E-Fatura, bir elektronik fatura türüdür. Elektronik satmaca elektronik ortamda hazırlanan ve kağıda basılmayan bir satmaca çeşididir. Maliye’nin sunucuları üzerinden alıcı ve satıcıya iletilir. İtiraz süreleri, iptal yahut iadesi kağıt faturaya gore farklılık gösterir. Elektronik faturanın iki türü vardı: e-fatura ve de e-arşiv
Mikro e – Fatura, her iki tarafın da elektronik satmaca kullanıcısı olduğu durumlarda kullanılan elektronik fatura çeşididir; Gelir İdaresi Başkanlığı’nın sunucuları üzerinden alıcı ve satıcıya iletilir. E Arşiv, e – fatura kapsamı alanında bulunmayan vergi mükellefi tüzel bireylere ve bununla birlikte vergi mükellefi mevcut olmayan gerçek bireylere elektronik ortamlarda fatura gönderim biçimini ele almaktadır. İstek yönünde e – arşiv fatura beyaz kağıt üzerine çıktı alınarak kağıt olarak da iletimi sağlanabilmektedir.
Mikro E – Faturanın Avantajları
Matbu satmaca ile satış yapma periyodu büyük bir iş gücü anlama gelir; matbu faturayı bastırmak, maliyeden onaylatmak, satmaca yazdırmak, imzalamak, kaşelemek, zarflamak, kargolamak, kargonun müşteriye ulaşıp ulaşmadığının takibi, zamanında tahsilat yapmak, fatura kopyalarını arşivlemek vs.
Mikro E – Fatura kullanarak matbu fatura ve onunla birlikte gelen tüm iş yüküne veda edebilir, şirketinizdeki finansal kaynakları ve personel kaynağını işlerinizi büyütmek için değerlendirebilirsiniz.
Elektronik fatura (e-satmaca) kullanmanın, matbu satmaca kesmeye nazaran avantajları şöyle sıralanabilir. Faturalama maliyetiniz düşer, paranız cebinizde kalır. E-satmaca ile maliyet avantajı sağlarken operasyon yönünden yükünüzü azaltırsınız. Kağıt, mürekkep, zarf, postalama, arşivleme, mutabakat vb. Masraflarınız ortadan kalkar. Birim başı ortalama 8-10 TL olan kağıt satmaca maliyetleri e-Fatura ile 18 kuruşa kadar düşer. Aynı zamanda, faturalarınızı daha hızlı hazırlayabilirsiniz. Böylece zamandan tasarruf edersiniz. Tahsilatlarınız hızlanır. Nakit akışınızı kontrol altına alırsınız. Müşterilerinize faturalarınızı anında ulaştırabilirsiniz. Faturada herhangi bir yanlış yapılması durumunda anında müdahale edebileceğiniz için hataların yol açmış olduğu gecikmelerin önüne geçersiniz. Faturanız için müşterilerin ulaşması ve açması gibi durumları bu sayede öğrenebilirsiniz. Fatura yığınlarının içinde kaybolmaktan kurtulursunuz. Yasal olarak her faturayı 10 yıl saklamanız icap eder. Bu da işletmeler için oldukça ciddi bir arşivleme sorunu ortaya çıkarır. Dijital arşivleme yardımıyla dosyaların arasında debelenmek zorunda kalmazsınız, istediğiniz vakit eski faturalarınıza dijital ortamda kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Aynı zamanda, satmaca saklamanın getirmiş olduğu iş yükü ve maliyetten de kurtulursunuz. Aşağıda yer edinen videomuzda elektronik satmaca kullanımının sağlamış olduğu yararlara kısaca değindik. Videomuzdaki menü ara yüzü güncellenmiştir. Değişimleri incelemek için videonun alt kısmında yer edinen butona tıklayabilirsiniz.
Mikro E – Faturaya Kimler Geçebilir?
Elektronik faturaya geçiş ile ilgili iki adet kilit mevzu var. Gerçek veya Tüzel kişiliğiniz olması gerekiyor. Herhangi bir ciro kısıtlaması bulunmuyor. Bunlar ne demek derseniz; ticari şirket olarak ancak Anonim Şirket, Limited Şirket ve Gerçek/Şahıs Şirketi statüsünde bulunan mükellefler elektronik satmaca uygulamasından yararlanabilir. Önceki yıllarda e-tecim dışındaki sektörlerde cirosu 10 milyon TL ve üzerinde olan firmaların e-satmaca uygulamasına geçiş yapması gereklilik arz ediyordu.