ERP Programı
Kurumsal kaynak planlama (ERP), kurumların muhasebe, satın alma, proje yönetimi, risk yönetimi ve mevzuat uyumunun yanı sıra tedarik zinciri operasyonları şeklinde günlük iş faaliyetlerini yönetmek için kullandığı bir yazılım çeşidini ifade eder. Eksiği olmayan bir ERP ürün seti, bir kurumun finansal
neticelerini planlamaya zemin hazırlar. bütçelemeye, tahmin etmeye ve raporlamaya destek olmaktadır. Enterprise Performance Management yazılımını da içererek avantaj sunmaktadır.
ERP sistemleri, oldukça sayıda iş periyodunu bir araya getirir ve bu iş süreçleri içinde veri akışı sağlar. ERP sistemleri, kurumun ortak muamele verilerini birden fazla kaynaktan biriktiren bir sistemdir. Veri yinelemesini ortadan kaldırmaktadır. Tek doğruluk deposu ile veri doğruluğunu sağlanmaktadır.
ERP sistemleri şimdilerde, her sektörden tüm büyüklüklerdeki binlerce işletmenin yönetiminde kritik bir durum taşımaktadır. Bu firmalar için ERP programı, tıpkı elektrik enerjisi benzer biçimde vazgeçilmezlik sunmaktadır.
ERP Programı Temel Unsurları
ERP programı, genel anlamda ortak bir veri tabanı üstünde tek ve tanımlı veri yapısı (şema) kullanabilecek şekilde tasarım sağlamaktadır. Bu da kuruluş genel kapsamında kullanılan bilgilerin normalleştirilmesine zemin hazırlamaktadır. Genel tanımlara ve kullanıcı deneyimlerine dayalı hâle getirilmesine zemin hazırlamaktadır.
Bu temel yapıların ardından işletme departmanlarındaki iş akışlarının getirdiği iş süreçleriyle birbirine bağlayarak hareketi sağlıklı bir hale getirmektedir, Sistemleri ve bunları kullanan insanlar arasında durum değerlendirmesi sağlamaktadır. Uzun lafın kısası ERP Programı, modern bir kurulum şeklinde çalışan, süreç ve teknolojileri entegre etmeye büyük fayda sağlamaktadır.
Örnek verecek olursak birden daha fazla tedarikçinin parça ve bileşen satın alıp otomobil üretimini gerçekleştiren bir firmayı düşünebilirsiniz. Bu malların istenmesi ve satın alınması, aynı zamanda satın almadan evvel ödemeye kadar yer alan sürecin tamamındaki her bir bileşenin, entegre kurumsal iş akılarına, iş süreçlerine, raporlara ve analitiklere bağlı düzgün bir biçimde düzenlenmiştir. Sade veriler kullanmasını sağlamak için bir ERP programının kullanılmasında fayda olacaktır. ERP bu otomotiv üretim şirketine müsait bir şekilde konumlandırıldığında, “ ön fren balatalı “ bileşeni, parça ismi, boyut, araç ve gereç, kaynak, lot numarası, tedarikçi parça numarası, seri numarası, maliyet ve teknik bilgilerin yanında sıra diğer açıklayıcı v e veri odaklı unsurlar ile düzgün bir halde tanımlanmaktadır. Veriler her uygar firmanın can damarı olduğu için ERP, rollerini ve sorumluluklarını en iyi şekilde yerine getirmeleri için bu bilgilere ihtiyaç duyan her kişinin ve sistemin bu detayları toplamasını, organize etmesini, analiz etmesini ve dağıtmasını kolaylaştırır.
ERP programı, bu veri alanlarının ve niteliklerinin şirketin genel anlamdaki kayıtlarında doğru hesap ile yer almasını sağlar. Bu sayede bütün maliyetlerin uygun bir şekilde izlenmesine ve temsil edilmesine olanak sunmaktadır. Ön fren balatalarına bir yazılım sisteminde “ ön frenler “, bir diğerinde “ fren balataları” ve başka bir yerde “ ön balatalar” denildiği zaman otomotiv üretim şirketinin ön fren balatalarına senede ne kadar harcandığını gösterecektir. Tedarikçileri değiştirmesi ya da daha iyi bir fiyat için pazarlık yapması gerekli olup olmadığına dair anlaması zor bir süreç olacaktır. ERP programı ile daha sağlıklı sonuçlara ulaşım sağlayabileceksiniz.