Bütçe Planlama Programı
Bütçe planlaması bir diğer adı ile bütçeleme, şirketlerin bütün bölümlerini kapsama alanına alan gelecek hedefleri bu hedeflere yönelik olan faaliyetleri için yaptığı finansal planlama süreci olarak değerlendirilmektedir. Faaliyetlere, birimlere ve daha birçok etkene bağlı kalacak şekilde gider bütçesi, gelir bütçesi, faaliyet bütçesi gibi daha sayabileceğimiz çeşitli bütçe türleri bulunmaktadır. Şirketler bütçe planlaması ile birlikte gelir gider hakkında detaylı bir bilgi birikimine sahip olabilmektedir. İhtiyaçlarına daha uygun ve etkili bir şekilde bütçe hazırlama durumu elde edebilmektedir. Şirketlerin bütçe planlamalarını gerçekleştirirken belirli sistemlere başvuruda bulunduğunu görebilmekteyiz. Bu sistemler, şirketlerin bütçe planlama ve belirleme süreçlerini daha net ve etkili bir şekilde yürütme durumunu sağlamaktadır. Biz bu yazımızda bütçe türlerini açıklayacağız. Bütçe planlama programı için kullanılacak olan sistemlere ve sistemlerin uygulama süreçlerine değineceğiz.
Bütçe, sözlükteki anlamı ile “devletin, bir kuruluşun, bir aile ya da herhangi bir kimsenin gelecekteki belirli bir süre adına tasarımını gerçekleştirdiği gelir ve giderlerin tamamı” anlamını sunmaktadır. Bütçe planlamaya bakıldığı zaman ise işletmelerin gelecek dönem çalışmaları ve bu çalışmalar ile ortaya çıkabilecek sonuçların parasal ifadesi olan planı değerlendirmektedir. Şirketler, bütçelerini daha öncesinden hazırlayarak hareket etmektedir. Bu vesileyle elde etmiş oldukları ön görülerin doğrultusunda sonraki dönemler ile ilgisi bulunan kararlara ve ortaya çıkabilecek birçok şeye hazırlanmaktadır.
Bütçe Çeşitleri
Bütçe çeşitlerine birçok özelliği örnek verebiliriz. Gelir – gider bütçeleri, proje bütçeleri ve dönemsel bütçeler, faaliyet ve program bütçeleri bütçe çeşitlerine örnek verilebilmektedir. Satış bütçeleri ( satış ve satış giderleri ) , üretim bütçeleri ( ham madde bütçesi, genel üretim giderleri bütçesi, işçilik bütçesi ) gibi durumlar değerlendirilebilir. Durağan bütçe ve esnek bütçe, geleneksel bütçe ve sıfır tabanlı bütçe, genel bütçe ve bölüm bütçesini bu konuya örnek verebilmekteyiz.
Bütçe Planlama Programının Faydaları
Günlük, rutin finansal operasyonlarınızı ekstra bir vakit kaybına gerek kalamadan, zorlanmadan yürütebilmek adına bir bütçe planlama programı kullanabilirsiniz. Bu sayede alacak ve borç takibine olduğundan daha fazla bir mesai harcama durumundan kaçınabileceksiniz. Karmaşık bir Excel tabloları ile uğraşmak durumunda kalmayacaksınız. Gelir ve gider takiplerinizi pratik, kolay ve hızlı bir şekilde zaman kaybı olmadan yapabilmeniz mümkündür.
Bir bütçe planlama yazılımı ile pek çok şeyi gerçekleştirebilirsiniz. Hem müşterilerinizi hem de toptan ve perakende satışlarınızı sisteme kayıt edebilirsiniz. Gelir- gider, tahsilat ve ödemelerinizi tek bir ekrandan kolay bir şekilde takip edebilmeniz mümkün olacaktır. Banka hesaplarınızı, çek, senet ve kasa nakdinizi başka bir yazılım kullanmanıza gerek kalmadan kayıt altına alabilirsiniz. Bu sayede bugünkü v e gelecekteki finansal durumunuzu daha rahat ve sağlıklı bir şekilde görebilme kolaylığını elde edebilirsiniz. Stoklarınızı miktar ve tutar yönünden görebilmeniz mümkündür. Maliyet ve satış sonrasındaki karlılık oranlarınızı bu sayede yönetebilirsiniz. İrsaliye ve faturayı bu program ışığında oluşturabilirsiniz. Dijital formatta da yine aynı şekilde düzenlemeyi sağlayabilirsiniz.
Bütçe planlama programı hakkında detaylı bir bilgilendirme almayı istiyorsanız vakit kaybetmeden bizimle iletişime geçebilirsiniz. Bu sayede bu konuda iyi bir hizmet alarak zamandan da tasarruf sağlamış olacaksınız.